Muut

Maanomistajia kuultava suonpohjien jälkikäytön ohjauskeinoissa

Suonpohjien jälkikäytöstä on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti, sillä energiaturvetuotanto on ajautunut nopeasti alas ja yhä useampi turvetuotantoalue vapautuu jälkikäyttöön. Suonpohjien maankäyttömuodolla on merkitystä ilmastonmuutoksen näkökulmasta, sillä alueille jäävä jäännösturve tuottaa kasvihuonekaasuja.

12/2023

Kuvat - Tage Fredriksson

Eri jälkikäyttömuodoilla on erilaisia päästövaikutuksia ja laskennallisia päästökertoimia, riippuen siitä, kuinka voimakkaasti jäännösturvetta muokataan ja vesitaloutta säädetään. Esimerkiksi perinteinen maatalous tuottaa huomattavasti enemmän laskennallisia päästöjä kuin ennallistaminen, sillä maataloudessa vedenpintaa pidetään alhaalla ja maaperää muokataan, mikä kiihdyttää turpeen hajoamista. Jatkokäytöllä vähän ohjausta Maanomistajien osallisuuden lisääminen maankäyttösektorilla on oikeudenmukaisuuden näkökulmasta tärkeää. Maanomistajat päättävät aina alueiden jatkokäytöstä, joten ympäristötavoitteiden toteutuminen riippuu paljon jatkokäytön ohjauskeinoista. Ohjauskeinoilla voidaan suunnata maankäyttöä vähäpäästöisiin jälkikäyttömuotoihin. Ohjauskeinovalikoimaa rajoittaa kuitenkin yksityisomaisuuden suoja, sillä lainsäädäntö…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään