Biokaasu

Biokaasu Suomessa ja Ruotsissa 

Ruotsin pitkäjänteinen tukipolitiikka on toiminut loistavana biokaasutoiminnan kirittäjänä. Naapurissa käytön kasvu on viime vuosina ollut tuonnin varassa. Suomessa liikkeelle on päästy hitaammin, mutta potentiaalia tuotannon kasvulle on laajasti.

03/2023

Biokaasun tuotannon ja käytön laajamittaisuus Ruotsissa verrattuna Suomeen ei ole myytti. Ruotsin tukipolitiikan pitkäjänteisyys (nollavero) ja kuntien sitoutuminen tuotantoon ja kunnalliseen liikennekäyttöön ovat taanneet biokaasulle vakaan toimintaympäristön. Tilanne voi tosin muuttua tuoreen EU-tuomioistuimen päätöksen takia, joka voi lisää kustannuksia 10 c/km kuljetusalan yrittäjille.  Naapurissa puolet tuontikaasua  Vähäpäästöisten liikennepalvelujen julkinen hankinta on pitkään mahdollistanut kaasubussien yleistymisen. Sähköbussit tulevat kuitenkin nyt lujaa mukaan kilpailuun. Viime vuosina biokaasun käytön kasvu on ollut ennen kaikkea tuonnin varassa, sillä Tanskasta…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään