Puuenergia

Puu ja kaukolämpö Suomessa ja Ruotsissa  

Kaukolämpö on sekä Ruotsissa että Suomessa erittäin suuressa roolissa talojen ja liiketilojen lämmityksessä. Molemmissa maissa on siirrytty pois fossiilisista polttoaineista lisäten uusiutuvien osuutta ja kierrätettyä energiaa. Selviä erojakin maiden väliltä on helppoa löytää.

03/2023

Kuvat - Tage Fredriksson

Siirtyminen kivihiilestä bioenergiaan on toteutunut Lahdessa jo 2020. Suomessa fossiilisia jäljellä Ruotsia enemmän  Suomessa oli vuonna 2021 käytössä fossiilisia polttoaineita ja turvetta selvästi enemmän kuin länsinaapurissamme. Ruotsissa turvetta käytettiin kaukolämmön tuotannossa enää 0,4 TWh, kun Suomessa käytettiin 4,1 TWh. Fossiilisia polttoaineita käytettiin Ruotsissa enää 1,2 TWh, joista öljy oli tärkein. Fossiilisten polttoaineiden osuus oli enää reilun prosentin luokkaa, kun Suomessa vastaava oli 24 prosenttia. Suomessa kivihiiltä, maakaasua ja öljyä käytettiin vielä 9,5 TWh.   Puu on…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään