Nestemäiset polttoaineet

Sähkö, lämpö ja polttoaine omasta takaa 

Itävallan ensimmäisen energiaomavaraisen maatilan energiantuotantotavat täydentävät toisiaan. Wolfgang Löser hyödyntää tilallaan bio-, aurinko- ja tuulienergiaa.

02/2022

Kuvat - Iida Hollmén

Energiaomavaraisella maatilalla Itävallassa puristetaan auringonkukista öljyä traktoreiden ja lava-auton polttoaineeksi. Maatilan isäntä Wolfgang Löser kertoo, että tilan viljelypinta-ala on 60 hehtaaria, josta auringonkukkaa viljellään 8–10 hehtaarilla. Tulevaisuudessa Löser aikoo vähentää auringonkukan viljelyä, koska polttoaineen tarve on vähentynyt aiemmin kasviöljyä käyttäneen henkilöauton vaihduttua täyssähköautoon.   Auringonkukan siemensato on Löserin maatilalla noin 3 000 kg hehtaarilla. Tonnista siementä saadaan suunnilleen 300 kg öljyä. Puristamisesta syntyvä mäskin Löser myy muun muassa sikatiloille sekä metsästäjille riistan ruokintaan noin 300 € tonnihinnalla.…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään