Lämpöyrittäjyys vakaalla pohjalla
TTS Työtehoseuran rekisterissä on tällä hetkellä 229 lämpöyritystä. Lämpöyrittäjät myyvät lähellä kasvatetusta metsäenergiasta tuotettua lämpöä pieniin alueellisiin kaukolämpöverkkoihin ja erilliskohteisiin eri puolilla Suomea, mikä ylläpitää hajautettua energiatuotantoa ja tarjoaa työtä kasvukeskusten ulkopuolella. Maantieteellisesti eniten lämpöyrittäjiä sijoittuu Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Vuoden 2024 aikana TTS:n rekisterissä olevien lämpölaitosten ja -yritysten määrässä tapahtui laskua ja pidemmän aikavälin trendi on myös laskeva. Yleisesti tarkasteltuna lämpöyritysten taloudellinen toiminta on vakaalla pohjalla ja liiketoimintamahdollisuuksissa nähdään kasvua.
Lämpölaitosten määrä laskussa
TTS:n lämpöyrittäjätietokannassa olevien laitosten määrä on pysynyt pitkään noin 600:n tasolla, mutta vuonna 2024 määrä laski 583:een. Laitoksia poistui tietokannasta esimerkiksi lämmitystarpeen loppumisen tai yrittäjän eläköitymisen myötä. Maakuntatasolla tarkasteltuna Varsinais-Suomi nousi eniten lämpöyrittäjien ylläpitämiä lämpölaitoksia omaavaksi maakunnaksi.

Ajankohtaiskysely kartoitti investointisuunnitelmia
Vuoden 2024 ajankohtaiskyselyssä selvitettiin lämpöyrittäjien näkemyksiä taloudellisesta kehityksestä, puupolttoaineiden hankintaetäisyyksistä ja investointisuunnitelmista. Vastauksia saatiin yhteensä 72 yrityksestä.
Kyselyn keskeisiä tuloksia:
- 92 % vastanneista yrittäjistä arvioi liikevaihdon pysyvän samana tai kasvavan, mutta lähes kolmannes arvioi kannattavuuden heikkenevän tulevina vuosina.
- Puupolttoaineiden keskimääräinen hankitaetäisyys on 21 km (jakauma 2–50 km)
- 49 % yrityksistä myy polttoainetta oman käytön lisäksi myös muille toimijoille
- 28 % yrityksistä oli suunnitellut tai harkinnut investointia aurinkopaneeleihin vuoteen 2026 mennessä. Lämpöpumput tai sähkökattilat eivät olleet kyselyn perusteella yhtä kiinnostavia investointikohteita. Näitä oli harkinnut alle 10 % yrityksistä.
Lämpöyritysten omavaraisuusaste erinomainen
Taloudellista kannattavuutta arvioitiin analysoimalla TTS:n rekisterissä olevien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien (yhteensä 120 kpl) julkisesti saatavilla olevia tilinpäätöstietoja vuosilta 2018–2023. Yritysten nimellinen liikevaihto nousi vuodesta 2022, mutta liiketulos laski hieman. Nettotulosprosentti säilyi vakaalla 8 prosentin tasolla, ja omavaraisuusaste erinomaisella 63 prosentin tasolla.


Lämpöyrittäjyys säilyttää merkityksensä
Energia-alalla tapahtuu muutoksia ja energian hinta heiluu maailmalla, mutta kotimainen lämpöyrittäjätoiminta on pysynyt varsin vakaana. Venäläisen puun tuontikielto on nostanut kotimaisen energiapuun kysyntää ja hintaa mutta tämä on pystytty sovittamaan liiketoimintaan ja toiminta on pysynyt taloudellisesti kannattavana. Vaikka lämpöyrittäjien määrä ja laitosten lukumäärä ovat hieman laskeneet, on toiminta yhteiskunnan kannalta jatkossakin tärkeää. Hajautettu energiantuotanto ja tähän liittyvä huoltovarmuus voi tulevien vuosien aikana kasvattaa merkitystään. Tulevaisuuden investointisuunnitelmat, kuten aurinkopaneeleiden lisääminen, osoittavat lämpöyrittäjien kehityshakuisuutta ja lämmöntuotannon monipuolistamista. TTS Työtehoseura jatkaa työtä lämpöyrittäjien toiminnan seuraamisen ja kehittämisen parissa.
Kirjoittaja on TTS Työtehoseuran asiantuntija.
Lämpöyrittäjyyden ajankohtauskatsaus
Lämpöyrittäjyyden ajankohtauskatsaus perustuu TTS Työtehoseuran toteuttamaan vuosiseurantaan ja kannattavuustarkasteluun. Raportti sisältää tietoa lämpöyrittäjistä, laitosten määristä maakunnittain, yritysmuodoittain sekä liiketoiminnan taloudellisista tunnusluvuista. Lisäksi yrityksiltä on kerätty tietoa liiketoiminnan kehittymisen odotuksista, puupolttoaineen hankintaetäisyyksistä ja investointisuunnitelmista vaihtoehtoisiin lämmitysratkaisuihin. Lämpöyrittäjäseurantaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö osana Valtakunnallinen lämpöyrittäjyyden seuranta ja kehittäminen (VALKEA) -hanketta