Biokaasu

Biokaasusta liiketoimintaa maatiloille 

04/2025

Kuvat - Sini Tiainen

Kansallinen biokaasuohjelma tavoittelee biokaasun tuotantopotentiaalin laajempaa käyttöönottoa, Suomen elinvoimaisuuden parantamista ja ilmastotavoitteisiin pääsemisen edistämistä. Muutama vuosi ohjelman valmistumisen jälkeen alalla on nähty uusia avauksia ja isojakin investointihankkeita. Kuinka biokaasutuotannosta saataisiin kannattavaa liiketoimintaa yhä useammalle maatilalle?  

Kestävän kaasun liiketoimintamahdollisuudet ovat kasvussa. Biokaasun tuotanto vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja niistä aiheutuvia päästöjä. Biokaasuliiketoiminnan toimintaedellytysten paraneminen ja tuotannon lisääntyminen voisivat tuoda kasvun mahdollisuuksia koko maalle, parantaa paikallista taloutta ja luoda uusia työpaikkoja.  

Investoiminen vaatii rohkeutta 

Maatalouden toimintaympäristössä on kuitenkin haasteita, jotka rajoittavat biokaasutuotannon lisääntymistä maatiloilla. Yksi merkittävimmistä haasteista on maatilojen heikko taloudellinen tilanne, joka on jatkunut jo pitkään. Liikennepolttoaineen tuottaminen vaatii suurempia investointeja, kuin biokaasun hyödyntäminen pelkästään omalla tilalla. Kaasunpuhdistuslaitteistot nostavat merkittävästi investoinnin hintaa. Maatilayrittäjä tarvitsee paljon rohkeutta ryhtyäkseen tällaiseen suureen investointiin. Tilan on myös oltava taloudellisesti vakaalla pohjalla, jotta rahoituksen saaminen investointia varten onnistuu. 

Isot tilakoot helpottavat kannattavuutta 

Maatalouden toimintaympäristön muuttuessa karjatilat vähenevät. Erityisesti pienemmät karjatilat lopettavat ja jatkavien karjatilojen yksikkökoko kasvaa. Isommissa yksiköissä lantabiokaasun tuottaminen muuttuu kannattavammaksi, mikä saattaa lisätä viljelijöiden kiinnostusta biokaasutuotantoa kohtaan. Karjankasvatuksen kokonaan lopettavat tilat siirtyvät usein kasvinviljelytiloiksi. Kasvinviljelytilojen viljelykierroissa olisi hyvä olla mukana myös nurmea viljelykiertoa monipuolistamassa ja hiilensidontaa lisäämässä. Ilman nurmirehua syövää karjaa viljelykierrossa oleva nurmi on mahdollista hyödyntää biokaasutuotannossa muiden tilalta tulevien kasvijätteiden kanssa. 

Tuet kattamaan puolet kustannuksista 

Biokaasulaitosinvestointeihin halutaan kannustaa ja investointitukia on korotettu. Biokaasulaitosinvestointeihin on mahdollista saada tukea 50 % kustannuksista. Tukea voi hakea maatalouden investointitukena tai maaseudun yritystukena, riippuen siitä, tapahtuuko tuotetun kaasun loppukäyttö tilalla vai myydäänkö se ulos. Yritystuki on tarkoitettu pienille alle 2 MW laitoksille ja maaseudun pienille yrityksille, joiden liikevaihto tai tase on alle 10 miljoonaa euroa.  

Liikennebiokaasun jakeluverkoston kattavuuteen kaivataan parannusta entisestään. Kuva: Hannes Tuohiniitty

Monimutkainen sääntely jarruna 

Maatilayritysten kannattavuushaasteiden lisäksi toimintaympäristössä tunnistetaan myös muita haasteita. Tiukan sääntelyn koetaan rajoittavan maatilojen biokaasulaitosinvestointeja. Luvitusprosessi voi olla monimutkainen riippuen laitoksen koosta, sijainnista ja laitoksessa käytettävistä syötteistä ja niiden määristä. Sääntelyyn toivotaan yksinkertaistamista.  

Panostusta liikennebiokaasuun kaivataan 

Yhtenä haasteena nähdään myös liikennebiokaasun jakeluverkoston kattavuus. Liikennebiokaasun jakeluverkoston parantaminen voisi vaikuttaa kaasun kysyntään positiivisesti, joskin biokaasuautojen valmistus on vähentynyt sähköautojen valmistuksen lisääntyessä. Liikennebiokaasu ohjautuneekin enemmän raskaan liikenteen käyttöön, koska sillä puolella liikenteen päästöjen laskeminen sähköistämällä on haastavaa. 

Ratkaisuja haasteisiin 

Millaisia ratkaisuja maatilojen biokaasuliiketoiminnan lisäämiseen sitten voisi olla? Tätä pohdittiin osana Metanointi maatilalla- ja Kestävä keskisuomalainen maatila -hankkeiden järjestämää Biokaasusta liiketoimintaa maatiloille -tilaisuutta. 

Yhtenä ratkaisuna nähtiin, että investointeja tulisi ajatella markkinan rakentamisen kautta. Tähän liittyy oleellisesti ajattelutavan muutos uusia tulonlähteitä etsiväksi. Pieniä investointiprojekteja voisi olla kannattavampaa yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi siellä missä se suinkin on mahdollista. Suuremmat kokonaisuudet voisivat olla esimerkiksi energiayhteisöjä, joissa on erilaisia paikallisia energiantuottajia ja -käyttäjiä. Teollisuustoimijoiden asiakaspotentiaalia ei myöskään kannata unohtaa. Kunnallisten toimijoiden rooli investointien käynnistämisessä voi olla merkittävä. Tästä hyvänä esimerkkinä nähtiin Vieremän hajautetun biokaasutuotannon malli. Vastaavaa toimintaa kaivattiin muuallekin Suomeen. 

Kannattavuus kuntoon 

Jotta heikon kannattavuuden kanssa painivat maatilat saataisiin investoimaan biokaasulaitoksiin, tulisi maatalouden kannattavuus saada sellaiselle tasolle, että investoiminen on mahdollista ja investoinneilla on järkevä takaisinmaksuaika. Tarvittaisiin uudenlaisia rahoitusmalleja ja -instrumentteja. Lisäksi tarvitaan myös tietoa ja ymmärrystä biokaasun mahdollisuuksista. Maatilayrittäjille tarvitaan näkymää, jossa maatalous ja siihen kytkeytyvä biokaasun tuotanto nähdään mahdollisuutena, johon kannattaa investoida. 

Kirjoittaja on Metanointi maatilalla -hankkeen projektipäällikkö Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Metanointi maatilalla

Hanke toimi ajalla 1.10.2022 -31.12.2024. Hanketta toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja BGCNordic Oy. Mukana innovaatioryhmässä Paavolan maitotila. Hanketta rahoitti Hämeen Ely-keskus ja Euroopan maaseudun kehittämisrahasto.