Onnistunut työssäoppiminen tukee metsäkonealan pitovoimaa – apuna uusi tarkistuslista
Hyvä palaute on tärkeää opiskelijan kehitykselle työssäoppimisjakson aikana. Uusi tarkistuslista kertoo konkreettisesti, mitä taitoja oppimisjaksolla kehitetään ja kannustaa antamaan säännöllisesti palautetta listatuista kehittymiskohteista. Palaute auttaa opiskelijaa tunnistamaan omat kehittymisalueensa. Opettajat uskovat tarkistuslistan parantavan koulun ja yrityksen välistä tiedonkulkua ja helpottavan sopimista keskellä kiireistä työelämää.
Tarkistuslista on luotu Pitovoimainen harjoittelu metsäkoneyrityksessä -hankkeessa. Metsämiesten Säätiön rahoittama hanke toteutettiin yhteistyössä Tapion, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun, Koneyrittäjät ry:n ja Metsäkoulutus ry:n kesken. Lähtökohtana oli 2019 laadittu vastaava listaus, joka päivitettiin selkeäksi ja ajantasaiseksi.
Selkeyttä kirjaviin käytäntöihin
Hankkeessa tehdyn selvityksen mukaan metsäkoneopetusta tarjoavilla oppilaitoksilla on kirjavia käytänteitä työssäoppimisjaksojen järjestelyissä. Hankkeessa toteutettu yrittäjien ja opettajien yhteinen työpaja taas auttoi kirkastamaan keskeisimmät asiat, joihin tulee kiinnittää huomiota.
Yrittäjät kaipaavat tukea palauteprosessiin
Hankkeessa haastateltiin 12 metsäkonealan opiskelijaa eri puolilta Suomea. Opiskelijat ovat pääosin tyytyväisiä työssäoppimisjaksoihin, ja he olivat mielestään saaneet riittävästi ohjausta. Opiskelijat myös suhtautuivat myönteisesti työssäoppimispaikassa saatuun palautteeseen.
Haastatellut työssäoppijoita ottaneet metsäkoneyritykset taas suhtautuivat palautteenantoon opiskelijoita varauksellisemmin. Useat yrittäjät kertoivat kokevansa epävarmuutta palautteen antamisessa sekä siinä, miten palautteeseen reagoidaan.
Yleisimmin työssäoppijalle annettiin suullista palautetta ilman selkeää toimintamallia. Haasteeksi koettiin ennen kaikkea ajankäyttö.
”Metsäkoneyrittäjien keskuudessa on selkeästi tarvetta uusille työkaluille palautteenannon tueksi. Tarkistuslista on oiva työkalu ja siinä otetaan hyvin huomioon myös yrittäjän tarpeet”, toteaa Koneyrittäjien kehittämispäällikkö Juha Saarivuori.
Neuvoja palautteen käsittelyyn
Tarkistuslistan oheen koottiin neuvot palautteen käsittelyyn sekä yrittäjille että opiskelijoille. Nyrkkisääntönä on, että kiittävää palautetta annetaan 5–7 kertaa enemmän kuin kehittävää palautetta.
Kiittäminen kannattaa, sillä se rohkaisee opiskelijaa ja kertoo, mitä yrityksessä arvostetaan. Hyvä yhteys auttaa välttämään konflikteja, jos eteen tulee hankalampia tilanteita. Palaute auttaa opiskelijaa myös tunnistamaan, onko metsäala ja työnantaja itselle sopivat myös jatkossa.
Tarkistuslista oppilaitoksille ja yrityksille
Metsäkonealan työssäoppimisen tarkistuslista ja palautemalli toimitetaan kaikkiin alan oppilaitoksiin ja tallennettavaksi omiin järjestelmiin. Metsäkoneyritykset voivat hakea sen Koneyrittäjien intranetistä. Aineistot ovat saatavilla myös metsäalan työhyvinvointiin keskittyvän metsahyvinvointi.fi-palvelun aineistopankista.
Tutustu metsäkonealan työssäoppimisen tarkistuslistaan: Lataa aineisto
Tutustu työssäoppimista edistävään palautteenantoon metsäkonetyössä: Lataa aineisto