Muut

Kasvihuoneyritysten energiatehokkuus kasvaa

Tuotantopanosten kallistuminen, kilpailu sekä haastavat markkinat pakottavat kasvihuoneviljelijät etsimään jatkuvasti tehokkaampia ja parempia tuotantomenetelmiä. Sähkö- ja lämpöenergia vastaavat monella puutarhalla merkittävää osaa tuotantokustannuksista, joten niihin kiinnitetään erityistä huomiota.

04/2024

Kuvat - Kauppapuutarhaliitto

Energiakriisi ja lämpöenergian voimakas hintojen nousu ovat ajaneet kasvihuoneviljelijät pohtimaan energian käyttöä entistä tarkemmin. Energiainvestointien suosio on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Kiinnostavinta tekniikkaa edustavat tällä hetkellä ledit, sähkökattilat sekä lämpöpumppu- ja kosteudenpoistojärjestelmät.  Energiatehokkaat ledit valtaavat alaa  Siirtymä ledeihin tarkoittaa kasvihuoneiden energiatasapainossa isoa muutosta. Ledit tuottavat samalla energiamäärällä huomattavasti enemmän valoa ja vähemmän lämpöenergiaa kuin yleisesti käytössä olevat suurpainenatrium, eli HPS-valaisimet. Valaisinvaihto voi säästää sähkönkulutuksessa helposti jopa useita kymmeniä prosentteja. Valaisinvaihdosta aiheutunut energiavaje täytyy kuitenkin tuottaa jollain…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään