Biokaasu

Biokaasu vähentää Hartwallin päästöjä ja tukee alueellista kiertotaloutta 

Hartwallin laitos on vahva esimerkki paikallisesta kiertotaloudesta, sillä oluen panemisessa käytetty ohra tulee maakunnasta sopimustiloilta, oluen tuotannossa syntynyt mäski siirtyy 230 m putkea pitkin biokaasulaitokselle kaasutettavaksi ja biokaasulaitoksen rejekti käytetään lahtelaisella Yli-Mäkelän tilalla uuden viljan ravinnelähteenä.

08/2023

Kuvat - Hannes Tuohiniitty

“Laitoksen sisäänajo alkoi jo toukokuussa, jolloin mäskiä alettiin asteittain lisäämään reaktoreihin. Täydessä toiminnassa laitos on kesän loppuun mennessä, jonka jälkeen Lahden tuotantomme on täysin hiilineutraalia”, iloitsee Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte biokaasulaitoksen kesäkuisten avajaisten jälkeen.  ”Aikataulu oli aika tiukka, mutta meni hyvin suunnitelman mukaisesti”, kertoo One1:n liiketoimintajohtaja Mika Kallio. Yksittäinen maininnan arvoinen haaste tuli kaasukupujen kalvojen asentamisesta kylmällä, mutta siitäkin selvittiin. Märkämädätyksen kautta kaasua höyryksi Sauterin toimittamassa laitoksessa massan lämmitys toteutetaan kierrättämällä sitä reaktorien ulkopuolisessa…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään