Biokaasu

Biokaasu sähköksi ja lämmöksi tšekkiläisissä maatalousyrityksissä 

Tšekissä maatalousyrityksille kannattavinta on hyödyntää biokaasulaitosten kaasu sähköksi ja lämmöksi omaan käyttöön sekä myytäväksi tilan ulkopuolelle. Maatalousyritykset Bonagro sekä Skupina Rols ovat rakentaneet biokaasulaitokset omakustanteisesti, koska suuret toimijat eivät saa Tšekissä laitoksiin investointitukea.

04/2022

Kuvat - Iida Hollmén

Jan Votja suhtautuu intohimoisesti maatalousyrityksen toimintaan. Maatalousyritys Bonagro sijaitsee Tšekissä Brno-Venkovin historiallisella alueella, jossa on käyty Napoleonin voittama niin sanottu kolmen keisarin taistelu. Taistelu alueella jatkuu edelleen, mutta nykyään ilmastonmuutosta, kuivuutta, markkinataloutta ja byrokratiaa vastaan, kertoo jo eläkkeellä oleva entinen eläintuotannon johtaja Jan Votja. Vaikka näitä vastaan työskennellään lujasti, tuntee yritys silti usein olevansa häviöllä.   Bonagro on Suomen maatiloihin verrattuna kokoluokaltaan valtava maatalousosuuskunta. Työntekijöitä yhtiössä on 135, joista noin 40 vastaa karjan hoidosta. Maatalousmaan pinta-ala…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään