Hiilensidonta

Hiilidioksidin talteenotto avaa liiketoimintamahdollisuuksia

Hiilidioksidin talteenotto, hyötykäyttö ja varastointi (CCUS) on noussut nopeasti yhdeksi ilmastopolitiikan kärkipilariksi niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Suomessa on jo useita hankkeita suunnitteilla, ja lisävauhtia odotetaan, kun selviää, miten hiilidioksidin talteenottoa tullaan edistämään kansallisella tasolla hallitusohjelman mukaisesti.

02/2024

Kuvat - Anne Nygård

Maailman energiajärjestö (IEA) arvioi syyskuussa 2023 päivitetyssä 1,5 asteen raportissaan tarvittavia toimia 2020-luvulla, jotta 1,5 asteen polku olisi mahdollista saavuttaa. Hiilidioksidia pitäisi pystyä poistamaan ilmakehästä teknologioilla noin 230 Mt vuosittain 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä teknologioilla ilmakehästä poistetun hiilidioksidin määrän pitäisi olla vuositasolla jo gigatonneja. Eri teollisuuden aloilla myös etsitään - ja on jo löydetty - keinoja käyttää hiilidioksidia kokonaan uusiin tuotteisiin eli sen kysyntä on myös kasvussa. Hiilidioksidia tullaan tarvitsemaan merkittäviä määriä varastointiin sekä…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään