Puuenergia

Helsinki lämpiää puullakin

Helenin Vuosaaren biolämpölaitos aloitti lämmöntuotannon suunnitelmien mukaisesti lämmityskaudella 2022–2023. Laitos on suurin erillislämpöä tuottava biolämpölaitos Suomessa. Lämpöteho on 260 MW ja siihen kuuluu savukaasujen lämmön talteenotto, jonka avulla hyötysuhde on ennätyksellisen korkea.

12/2023

Kuvat - Tage Fredriksson

Helsingin kaukolämmön tarve on suuruusluokka 7 TWh ja se tuotetaan suurelta osin uusiutuvia energiamuotoja ja hukkalämpöjä hyödyntäen. Vuosaaren laitoksen tuottaman kaukolämmön energia vastaa noin neljännestä Helenin kaukolämmön tuotannosta. Vuosaaren biolämpölaitoksessa biomassaa poltetaan kiertoleiju- eli CFB-kattilassa, joka on laadultaan vaihtelevan biomassan polttoon parhaiten soveltuvia kattilateknologioita. Kattilatoimittaja on Sumitomo ja LTO toimittaja Valmet. Ensimmäinen vuosi on sujunut suunnitellusti, sanoo Helen Oy:n biopolttoaineen asiantuntija Jari Stenvall. Kohta lähtee – polttoainetta matkalla kuljettimiin. Vajaa vuosi sitten ensitulet Vuosaareen biolämpölaitos…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään