Hiilensidonta

Hiilidioksidin toimiva logistiikka avainasemassa

Suurimmat esteet hiilidioksidin kuljettamiselle Suomesta pysyviin varastoihin ovat väistymässä ja ensimmäisiä avauksia toimintaan on jo tehty. Tarkasti säädelty kuljettaminen vaatii onnistuakseen myös kustannustehokkuutta. Pysyvästä varastoinnista löytyy maailmalta esimerkkikohteita jo pidemmältä aikaväliltä.

11/2022

Kuvat - Northern Lights

Talteenotetun hiilidioksidin kuljettaminen voi tapahtua kaasuna tai nesteytettynä erilaisilla tavoilla maitse, meritse tai kaasuputken avulla. Suomessa ei ole pysyviä varastoja talteenotetulle hiilidioksidille, ja lähimmät lähitulevaisuudessa toimintaan tulevat hiilidioksidivarastot sijaitsevat Tanskan länsirannikolla sekä Norjan ja Alankomaiden rannikoilla, geologisissa muodostumissa kuin myös entisillä maakaasu- ja öljykentillä. Lähimmät lupaavat hiilidioksidin pysy välle varastoinnille sopivat geologiset muodostumat sijaitsevat Baltian ja Gotlannin rannikoilla. CO2-talteenoton teknologioita on olemassa jo runsain mitoin, mutta niiden sovittaminen tuotantoon on vasta alkuvaiheessa. Kuitenkin joitain CO2:ta…

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Bioenergia-verkkolehti

Tilaa

Tai kirjaudu sisään