Puuenergia

Metkossakin merkit puuenergian kasvuodotuksista

Koneyrittäjien järjestämä FinnMETKO-messut järjestettiin taas normaaliolosuhteissa Jämsänkoskella hyvän sään säestämänä. Näytteilleasettajia oli runsaasti, 330 kpl ja kävijöitä lähes 30 000.

09/2022

Kuvat - Tage Fredriksson

Näyttelyn suurin median vetonaula oli odotetusti Ponssen EV1 sähköllä toimiva ajokone (pääkuvassa, kuva: Ponsse Oyj), joka tuottaa sähkönsä polttomoottorilla, mutta sähköistys tarjoaa kuitenkin selvää säästöä energiataloudessa ja voi parantaa koneen suorituskykyä. Ponsse EV1 -konsepti on kehitetty ajokoneiden suosituimman kokoluokan, 15 tonnin kuormankantokyvyn kuormatraktoriin. Uusi teknologiakonsepti on täysin sähkökäyttöisellä voimansiirrolla varustettu kuormatraktori, jonka melu- ja päästötasoja on painettu alas, tinkimättä suorituskyvystä. Sähköisellä voimansiirrolla varustettu metsäkone tulee kaupallisesti saataville myöhemmin, EV1 käyttää Ponssen omistaman Epecin teknologiaa, joka soveltuu hyötyajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden sähköistämiseen.  

Puuenergian kiinnostuksen kasvu on huomattu myös Veljekset Ala-Talkkarilla, joka tarjoaa ratkaisuja klapikattiloista aina 2 MW:n laitoksiin. Toiminnan pullonkaulana on nyt automaation saatavuus ja epävarma hinta. Ajan ilmiöstä kertoo klapikattilakyselijöiden määrän kasvu.
Energiapuukourien tekijöitä nousi 10-20 vuotta sitten kuin sieniä sateiden jälkeen, mutta kaikki eivät ole pysyneet mukana. Yksi menestyjistä on Mecanil Oy, joka on löytänyt tärkeimmän markkinarakonsa ulkomailta, jonne menee 90 prosenttia tuotannosta. Menestyksen takana on onnistunut yhteistyökumppaneiden ja eri käyttökohteiden löytäminen vientimaista. 
Droneilla haetaan metsäsektorillakin uusia innovatiivisia ratkaisuja. Markkinoilla on Silvadrone Oy:n sovellus, jolla tehdään boorilannoituksia dronella ilmasta.
Klapikoneet olivat Metkossa hyvin edustettuina ja ovat yhä selvemmin ammattikäyttöön tarkoitettuja. Näille on varmaan käyttöä tulevilla lämmityskausillakin.  
Moisio Forest Oy on monen energiapuun korjuuyrityksen valinta, mutta yritys tarjoaa kouria moneen kokoluokkaan. Hydrauliikan vaatimat osat ja toimitusvarmuudet aiheuttavat viiveitä riippuen mallista. Parhaimmillaan toimitusaika voi olla 6 viikkoa, pahimmassa tapauksessa paljon enemmän. Kiinnostus energiapuuratkaisuihin on kasvanut.
Power Forestin maahantuoma Musmax on viime vuosina vakiinnuttanut asemansa Suomenkin markkinoilla.
Nisula Oy:llä on ratkaisu myös kaivinkoneille, joka voi merkitä töihin pääsyä pienemmällä pääomalla.

Farmikon kourat pienpuulle ovat tulleet tunnetuiksi pienempienkin peruskoneiden ratkaisuna ja vakiinnuttaneet asemansa.

Biojack kuuluu pärjääjiin ja on kestänyt huonoimpienkin suhdanteiden läpi. 
Naarva on toiminut pitkään ratkaisuillaan Euroopan markkinoilla ja pärjää kovan lehtipuun kanssa. Noin puolet tuotannosta menee vientiin.